Dit domein is ter overname
Home | Voor consumenten | Voor artsen/therapeuten | Publicaties | In het Nieuws | Links | Contact | Zoeken
Informatief
Medische sectie
Reishi en kanker
Reishi preventief
Reishi producten
Geschiedenis Reishi
Veelgestelde vragen
Vraag en Antwoord
Disclaimer
Domein te koop
EnquĂȘte
Heeft u ervaring met Reishi ?
 
Actueel
Veelgestelde vragen - antwoorden Afdrukken

Hoe ziet Reishi er uit?

reishi_uit_handboek_-_middelgroot_2.jpgsinense_uitgesneden_edited.jpg


De Reishi paddenstoel wordt als Lingzhi vermeld in het Handbook of Chinese Materia Medica, editie 1995 (vol. 3), Eds. Qian Xinzhong,
ISBN: 7-117-02323-6.

Men vermeldt over Reishi / Lingzhi / Ganoderma:

De werkzame stoffen bevinden zich in de gedroogde vruchtlichamen van de paddenstoel, genaamd:

Ganoderma lucidum (rood, illustratie aan linker kant)  of Ganoderma sinense (zwart, illustratie aan rechter kant).

Ook vermeldt men dat de rode vorm in heel China kan voorkomen, terwijl de zwarte vorm alleen in bepaalde provincies voorkomt.


Welke
bestanddelen zitten er in Reishi?

Het Handbook of Chinese Materia Medica uit 1995 geeft de volgende vermelding.

Reishi / Lingzhi / G. lucidum bevat o.a.:
 • triterpenen zoals
  • ganoderic acid A, B, C1, C2, D1, D2, E1, E2, F, G, H, I, T, U, V, W, X, Y, Z
  • lucidenic acid A, B, C, D1, D2, E1, E2, F
  • ganolucidic acid A, B, C, enz.;
En verder:
 • aminozuren
 • polypeptide
 • water-oplosbare eiwitten
 • acidic proteine
 • fungal lysozyme;
 • saccharides
 • ergosterol
 • volatile oils
 • stearic acid
 • benzoic acid
 • 4 soorten polysaccharides BN3C1~BN3C4;
Sporen bevatten: mannitose, trehalose, stearic acid;
Ganoderma sinense bevat: ergosterol, organic acids zoals cis-ricinic acid, fumaric acid etc., aminoglucose, resin, mannitol.

N.B. Inmiddels is er nog veel meer bekend over de stoffen die zich in Reishi bevinden.
Zie voor een goed overzichtsartikel, met ook een schema van stoffen en hun werking, MS-1 van Paterson, een publicatie uit 2006, die in de Medische sectie is opgenomen.


Welke werkingen en indicaties worden er beschreven voor Reishi / Lingzhi?

Het Handbook of Chinese Materia Medica (1995) vermeldt daarover het volgende.

Werkingen en indicaties:

Lingzhi (Reishi) wordt gebruikt als "tranquilizer, appetizer, tonic, for the treatment of neurasthenia, insomnia, loss of appetite, weakness due to persistent diseases, coronary heart disease, hyperlipemia, chronic tracheitis, hepatitis, leukocytopenia, etc."

Vertaald in het Nederlands zijn deze indicaties: .....(tekst volgt nog)

Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van Reishi?

"In some people first taking reishi powder extract, temporary symptoms may appear in the form of sleepiness, rashes, bloating,
thirstiness, frequent urination, loose stool and abnormal sweating." (Jones Aug 1998)

Hoe lang worden geneeskrachtige (medicinale) paddenstoelen al gebruikt?

De mens gebruikt al eeuwenlang kruidige planten en paddenstoelen bij de bereiding van zijn voedsel en ook als geneesmiddel. Dat doen we omdat we ervaren hebben dat kruiden en paddenstoelen natuurlijke stoffen bevatten die onze gezondheid kunnen bevorderen en ziektes kunnen bestrijden.
Vroeger moest men deze kruiden en paddenstoelen in de vrije natuur zien te vinden. Daarbij was het probleem dat sommige soorten zeer zeldzaam waren en dat alleen de rijke mensen zich dit konden veroorloven.
Aziatische landen als China, Japan en Korea, hebben vanaf het begin van hun beschaving veel ervaring opgedaan met de zogenaamde ‘traditionele' geneesmiddelen, die ze uit kruiden of paddenstoelen bereiden. Tegenwoordig zijn de ontwikkelingen zo vergevorderd dat belangrijke en zeldzame kruiden en paddenstoelen - in voldoende hoeveelheden - onder gecontroleerde omstandigheden verbouwd en vermeerderd kunnen worden.


Waarom zijn geneeskrachtige paddenstoelen populair geworden?

thumb_cultivatie_-_gecontroleerd.jpgDoor de verbetering van de cultiverings- en productiemethoden zijn geneeskrachtige en zeldzame paddenstoelen, zoals Ganoderma Lucidum / Reishi / Lingzhi, steeds beter beschikbaar gekomen. De laatste tientallen jaren is het gebruik van paddenstoelen en kruiden als geneesmiddel wereldwijd dan ook sterk toegenomen. Ze zijn populair geworden als voedingssupplementen, die men eenvoudig bij de drogist of natuurwinkel of via internet kan kopen. Ook in de Westerse landen neemt de belangstelling voor deze supplementen toe.
In Europa is het - door een nieuwe wet van november 2005 - zelfs mogelijk om kruiden als traditioneel kruidengeneesmiddel te registreren. Zie ook het artikel van H. Croonen in het Pharmaceutisch Weekblad van 21 juli 2006, V29/30, blz. 963-965: Chinese medicijnen rukken op.(toegang: alleen als abonnee)


Hoe ziet de levenscyclus van een paddenstoel zoals Reishi er uit?

thumb_spore.jpgVoor een beschrijving van de levenscyclus beginnen we bij de paddenstoel, ook wel het vruchtlichaam genoemd. Als de paddenstoel volwassen (volgroeid) is, dan ontwikkelt zij haar 'vrucht', dat zijn de sporen onder aan de hoed.
Deze sporen
[hier uitvergroot op deze Electronen Microscopische-foto] zijn met het blote oog nauwelijks te zien. Als ze rijp zijn, worden ze uit de hoed van de paddenstoel de lucht in geschoten.
De sporen komen ergens op de grond
(of op een boomstronk) terecht en groeien bij gunstige omstandigheden ondergronds (of in de bast) uit tot draden (schimmeldraden, mycelium). Als deze draden zich met passende andere schimmeldraden verbinden tot hyfen*), dan kunnen daaruit, bovengronds, beginvormen van weer nieuwe vruchtlichamen ontstaan. Dat zijn de kleinere voorstadia voordat de paddenstoel volwassen is.
Als deze nieuwe paddenstoel op zijn beurt volgroeid is, dan kunnen er weer sporen worden geproduceerd, enz. en dat gaat alsmaar zo door. Daarmee is de levenscyclus helemaal rond.

*) Hyfe of Hyphe = microscopische schimmeldraad, vertakkende buis, de basis waaruit een paddestoel is opgebouwd.

Kijk voor een goed schema van deze cyclus b.v. hier: schema (Engels).

thumb_reishi_uit_handboek_-_groot.jpgthumb_lingzhi-grote_foto.jpg Reishi, die zijn sporen door veel kleine poriën onder zijn gladde, rode hoed vrij laat komen, behoort tot de Orde van de Polyporales.

Voor een uitgebreide beschrijving van Reishi, zie ook LingZhi-wikipedia (Engels).

Daarin staat de classificatie (taxonomische indeling) van Reishi/LingZhi en het beschrijft ook goed de sporevorming:

"Lingzhi is a polypore mushroom that is soft (when fresh), corky, and flat, with a conspicuous red-varnished, kidney-shaped cap and, depending on specimen age, white to dull brown pores underneath. It lacks gills on its underside and releases its spores through fine pores, leading to its morphological classification as a polypore."


Wat betekent "gebroken spore extract" (Reishi Spore broken powder), zoals dat in capsules zit?

thumb_gebroken_sporen_te_zien_via_electronenmicroscoop.jpgVooral de inhoud van de sporen van de paddenstoel wordt beschouwd als de meest geconcentreerde, dus werkzame vorm van Reishi.

Terwijl het vruchtlichaam van de Reishi paddenstoel met name een hoog gehalte aan bepaalde suikers, de zogenaamde polysacchariden bevat, komen in de sporen andere belangrijke stoffen, de zogenaamde triterpenen in een behoorlijke hoeveelheid voor.
Om het beste van beiden te hebben, bevatten een aantal producten een combinatie van een vruchtlichaam-extract en een gebroken spore-extract van de Reishi paddenstoel, zoals in een aantal capsules die op de markt zijn.

Dit betekent dat een methode moest worden bedacht om de sporen - vanwege hun harde omhulsel - eerst te breken zodat de stoffen die erin zitten, vrij kunnen komen.
Het breken van de sporen gebeurt op mechanische wijze. Zie de foto [EM-uitvergroting].


Komt er ook een gewei-vormige versie (Antler in het Engels) van Reishi voor?

thumb_reishi_in_gewei-vorm.jpgDe Reishi paddenstoel kan inderdaad ook de vorm van een gewei aannemen, maar die komt in het wild, dus in de vrije natuur niet of nauwelijks voor. Deze afwijkende paddenstoel-vorm ontstaat als hij in het donker en met slechte ventilatie moet opgroeien. Er is weinig onderzoek aan gedaan, maar dit artikel onderzocht of er werkzame stoffen in zitten die het immuunsysteem beinvloeden.
Zie: Kohguchi M, Kunikata T, et al. Immuno-potentiating effects of the antler-shaped fruiting body of Ganoderma lucidum (Rokkaku-Reishi). Biosci Biotechnol Biochem. 2004 Apr;68(4):881-7. 
Reishi Sporen + Carpohole: resultaten en ervaringen
Afvallen
Afweer-Immuunsysteem
Allergie
Cholesterol
Energie/vermoeidheid
Fibromyalgie
Libido
Psoriasis
Slapeloosheid
Stress
Vermoeidheid bij Borstkanker
Veroudering (Aging)
Sportprestaties
 

content © 2006-2022 reishi.nl, all rights reserved.