Dit domein is ter overname
Home | Voor consumenten | Voor artsen/therapeuten | Publicaties | In het Nieuws | Links | Contact | Zoeken
Informatief
Medische sectie
Reishi en kanker
Reishi preventief
Reishi producten
Geschiedenis Reishi
Veelgestelde vragen
Vraag en Antwoord
Disclaimer
Domein te koop
EnquĂȘte
Heeft u ervaring met Reishi ?
 
Actueel
Reishi producten Afdrukken
Reishi producten - welke soorten worden aangeboden.

Reishi is verkrijgbaar in de vorm van:
  • a. producten afgeleid van het mycelium van Reishi (Ganoderma lucidum, LingZhi)
  • b. producten afgeleid van de Reishi paddenstoel zelf, het zogenaamde vruchtlichaam, of wel Carpohole.
  • c. producten afgeleid van de Sporen van Reishi (Ganoderma lucidum, LingZhi)

Levenscyclus van een paddenstoel zoals Reishi:


thumb_spore.jpgVoor een beschrijving van de levenscyclus beginnen we bij de paddenstoel, ook wel het vruchtlichaam genoemd. Als de paddenstoel volwassen (volgroeid) is, dan ontwikkelt zij haar 'vrucht', dat zijn de sporen onder aan de hoed.
Deze sporen
[hier uitvergroot op deze Electronen Microscopische-foto] zijn met het blote oog nauwelijks te zien. Als ze rijp zijn, worden ze uit de hoed van de paddenstoel de lucht in geschoten.
De sporen komen ergens op de grond
(of op een boomstronk) terecht en groeien bij gunstige omstandigheden ondergronds (of in de bast) uit tot draden (schimmeldraden, mycelium). Als deze draden zich met passende andere schimmeldraden verbinden tot hyfen*), dan kunnen daaruit, bovengronds, beginvormen van weer nieuwe vruchtlichamen ontstaan. Dat zijn de kleinere voorstadia voordat de paddenstoel volwassen is.
Als deze nieuwe paddenstoel op zijn beurt volgroeid is, dan kunnen er weer sporen worden geproduceerd, enz. en dat gaat alsmaar zo door. Daarmee is de levenscyclus helemaal rond. Zie onderstaand schema.

*) Hyfe of Hyphe = microscopische schimmeldraad, vertakkende buis, de basis waaruit een paddenstoel is opgebouwd.

Aan de hand van de levenscyclus wordt duidelijk welke delen van Reishi voor de Reishi producten gebruikt kunnen worden: mycelium (schimmeldraden), vruchtlichaam (hoed, stam) of sporen.

cyclus_van_een_paddenstoel_zoals_reishi.jpg


Reishi producten

thumb_reishi-3.jpg Er is wereldwijd een groot aantal producten op de markt, die van Reishi/Ganoderma lucidum zijn afgeleid, zoals: thee, poedervorm en voedingssupplementen.
Populair zijn de Reishi-extracten (geleverd in capsules), die gemaakt worden van verschillende delen van de paddenstoel:
  • de schimmeldraden (in het Engels: mycelium)
  • de paddenstoel zèlf, ook wel het vruchtlichaam genoemd (in het Engels: carpohole of fruiting body), die bestaat uit een hoed en een stam.
  • de sporen van de paddenstoel (in het Engels: spores), in opengebroken vorm

Welk product of extract men moet gebruiken en hoe vaak, is afhankelijk van het doel: b.v. preventie van ziekte/infecties, verhoging van de weerstand, stimulering van het immuunsysteem, of ondersteuning van de behandeling tegen kanker. Ook kan de samenstelling van de werkzame stoffen die in de delen van de paddenstoel voorkomen, per soort en per kweekmethode enorm verschillen. 

Elk Reishi product is dus niet altijd hetzelfde, veel wordt er onder deze noemer aangeboden, zoals Reishi Extract, Reishi tabletten, Rode Reishi, Reishi in combinatie met andere stoffen. Het is dus altijd zaak goed te kijken op het etiket of bij de informatie om welk deel van de Reishi paddenstoel het gaat. Misleiding is helaas groot op dit gebied, en vaak betaalt men gewoon te veel voor wat er werkelijk aan werkzame stoffen in zit.

thumb_gebroken_sporen_te_zien_via_electronenmicroscoop.jpgVooral het laatstgenoemde deel van de paddenstoel, de sporen, wordt beschouwd als de meest geconcentreerde, dus werkzame vorm van Reishi. Terwijl het vruchtlichaam van de Reishi paddenstoel met name een hoog gehalte aan bepaalde suikers, de zogenaamde polysacchariden bevat, komen in de sporen andere belangrijke stoffen, de zogenaamde triterpenen in een behoorlijke hoeveelheid voor. Om het beste van beiden te hebben, bevatten een aantal producten een combinatie van een Vruchtlichaam-extract (Carpohole) en een gebroken spore-extract (gebroken sporen: zie foto) van de Reishi paddenstoel. Zie bijv. de site van Reishi-paddenstoel.nl.
Ook hoge concentraties van Reishi extracten en Ganoderma Café worden gemeld met liefst tot 100 % Polisacchariden (= suikerstructuur), echter men moet zich bedenken dat door verhitting (nodig bij het maken van een extract of het maken van thee/koffie) de suikerstructuren teniet worden gedaan, waarbij men zich mag afvragen welke werking er dan nog van over blijft. Koffie gemaakt van het Vruchtlichaam heeft dat nadeel niet en bevat naast hoogwaardige Polisacchariden ook veel andere stoffen als Triterpenen, Germanium, tot wel 150 stoffen aan toe. Let dus altijd goed op wat er op de verpakking gemeld wordt over het deel van de paddenstoel dat gebruikt is bij het maken van de koffie/thee. Veel van de Ganoderma koffiesoorten bevatten Polisacchariden gecultiveerd op basis van granen en hebben dus niets met de paddenstoel zelf te doen.

Welke Reishi producten zijn er en waarvoor worden ze gebruikt:

Soort Reishi product
Bevat Werking
Waarvoor gebruiken
Koffie:
wordt gemaakt van het vruchtlichaam (gesneden)
Polys *)
Trit, ov.
zeer mild preventief, regulerend
Capsules met (water)extracten:
gemaakt van mycelium
Polys mild regulerend, weerstandverhogend
Capsules met (water)extracten:
gemaakt van vruchtlichaam
Polys (Trit), ov.
sterk regulerend, weerstandverhogend
Capsules met (water)extracten:
gemaakt van gebroken sporen
Polys/Trit, ov.
sterker versterking/stimulering van natuurlijk afweersysteem, ondersteuning behandeling kanker
Capsules met (olie/water)extracten:
gemaakt van gebroken sporen
Trit (Polys) sterkst extra versterking/stimulering van natuurlijk afweersysteem, ondersteuning behandeling kanker, necrosis, anti-hypertensief, migraine.

*) Polys = Polysacchariden; Trit = Triterpenen

N.B. De meeste producten kunt u zo vaak gebruiken als u wilt.

Let op: in het begin moet uw lichaam wennen aan Reishi. Dus bouw de hoeveelheid en de sterkte langzaam op.
 
Reishi Sporen + Carpohole: resultaten en ervaringen
Afvallen
Afweer-Immuunsysteem
Allergie
Cholesterol
Energie/vermoeidheid
Fibromyalgie
Libido
Psoriasis
Slapeloosheid
Stress
Vermoeidheid bij Borstkanker
Veroudering (Aging)
Sportprestaties
 

content © 2006-2022 reishi.nl, all rights reserved.