Dit domein is ter overname
Home | Voor consumenten | Voor artsen/therapeuten | Publicaties | In het Nieuws | Links | Contact | Zoeken
Informatief
Medische sectie
Reishi en kanker
Reishi preventief
Reishi producten
Geschiedenis Reishi
Veelgestelde vragen
Vraag en Antwoord
Disclaimer
Domein te koop
Enquête
Heeft u ervaring met Reishi ?
 
Actueel
MS-5 De werkzaamheid en veiligheid van Chinese krui... Opara EI (2004) Br J Nutr., Feb;91(2):171-3. Afdrukken
The efficacy and safety of Chinese herbal medicines.
[De werkzaamheid en veiligheid van Chinese kruidengeneesmiddelen]

Opara EI.
Br J Nutr. 2004 Feb;91(2):171-3. Commentaar op: Wachtel-Galor S, Br J Nutr. 2004 Feb;91(2):263-9. (MS-6)
School of Life Sciences, Kingston University, Kingston upon Thames, Surrey KT1 2EE, UK.

Inhoud:
Commentaar van Opara op het artikel van Wachtel-Galor (zie MS-6) in ditzelfde tijdschrift.

De westerse geneeskunst heeft de laatste 10 jaar bepaalde elementen van de Traditionele Chinese geneeskunst (TCM) steeds meer omarmd, zoals met name de Chinese kruidengeneesmiddelen en commerciële producten die ervan zijn afgeleid.

Ganoderma lucidum (GL), de focus van het artikel van Wachtel-Galor, is een belangrijk voorbeeld van de veelzijdigheid van Chinese kruidengeneesmiddelen (CKG's). GL is een populaire Chinese geneeskrachtige paddenstoel, die lange tijd is gebruikt als een sedatief (kalmeringsmiddel), maar waarvan ook de volgende eigenschappen worden gerapporteerd: antitumor, anti-hepatotoxisch, antinociceptive (pijnstillend) en immunomodulatoir. Het wordt gebruikt voor de behandeling van hypercholesteremie, hoge bloeddruk (hypertensie), allergische astma en voedselallergie. Ook wordt GL gebruikt als voedingssupplement en gezondheidsvoedsel.

Chinese kruidengeneesmiddelen (CKG's):

Met het toenemend gebruik van CKG's komen er vragen over veiligheid, ‘regulation', werkzaamheid en werkingsmechanisme. Ook zijn er bijwerkingen en schadelijke werkingen van CKG's gemeld. Gevallen van vergiftiging worden in verband gebracht met verschillen in de chemische samenstelling van de diverse uitvoeringen (merken) van hetzelfde kruid.

Het niet goed classificeren van de kruidensoort kan ook leiden tot ernstige nadelige effecten en verkeerde uitleg over de werking. Ook maakt men zich zorgen over het risico van interactie met conventionele geneesmiddelen. De beschikbaarheid in het lichaam en de snelheid van uitscheiding van b.v. het geneesmiddel warfarin wordt beïnvloed door CKG's.

Het is duidelijk dat verder, diepgaand onderzoek van Chinese en andere kruidengeneesmiddelen hard nodig is. Organisaties in Amerika resp. Engeland ondersteunen Research & Development op het gebied van de CKG's en benadrukken de noodzaak van strenge wetenschappelijke werkwijzen bij het uitvoeren van onderzoek aan CKG's en andere alternatieve en complementaire therapieën.
Zie: 1. de NCCAM http://nccam.nih.gov (USA) en 2. FACT, het tijdschrift Focus on Alternative and Complementary Therapies (UK: www.ex.ac.uk/FACT).

In onderzoeken van CKG's ziet men veel verschillende aanpakken. Sommige onderzoeken focussen op analyse, anderen op biologische activiteit, veiligheid, beschikbaarheid in het lichaam, en werkingsmechanisme in cellen of in diermodellen. Veel onderzoeken gebruikten gerandomiseerde gecontroleerde proefopzetten (randomised controlled trials, RCT) om het vraagstuk van werkzaamheid te beantwoorden. Een systematisch literatuuronderzoek van RCT in Trad. Chin. Medicine liet echter problemen zien w.b. de kwaliteit van deze onderzoeken: de methode van randomisatie, het gebruik van ongeschikte controles, enz. Ondanks deze kritiek zijn er ook gecontroleerde studies (RCT's) die goed ontworpen zijn. Echter, in vergelijking met andere gebieden van biomedisch onderzoek, zijn [anno 2004] - de gegevens over de werkzaamheid en veiligheid van CKG's schaars.

Het onderzoek van Wachtel-Galor et al. (2004) (zie MS-6) draagt bij aan de relatief kleine bibliotheek van kennis over CKG's. In deze studie werden de beschreven biologische en heilzame effecten van Ganoderma lucidum onderzocht met een objectieve en gecontroleerde aanpak. In een eerder onderzoek van Wachtel-Galor (zie MS-7) naar de effecten van een kortdurende, 10-daagse toediening van het supplement G. lucidum, werd gebruik gemaakt van biologische parameters (biomarkers) voor de antioxidant status en voor het risico van hart- en vaatziektes: men vond toegenomen antioxidant-niveaus en dat wees erop dat dit CKG het risico van hart- en vaatziektes kan verminderen.

De huidige studie van Wachtel-Galor (MS-6) heeft het onderzoek verder voortgezet, door andere ‘biomarkers' te onderzoeken: nl. voor ontstekingen en voor het afweersysteem. De toxicologie werd ook onderzocht, aan de hand van biomarkers van lever- en nier-toxiciteit en genotoxiciteit (schadelijke effecten op cellen - DNA; mutaties veroorzakend). Het resultaat van de studie wijst erop dat een 4-weekse periode van supplementatie in gezonde personen een afname in de plasma lipiden laat zien (niet significant) en een toename van de antioxidant niveaus in de urine. Er werd geen bewijs van lever- of nier-toxiciteit of genotoxiciteit gevonden.

Soort artikel: commentaar op preklinisch onderzoek. Taal: Engels.

Lezen: de volledige tekst is te lezen via deze link en dan rechts op het betreffende scherm klikken op de PDF (54 KB) of HTML-versie.
 
Reishi Sporen + Carpohole: resultaten en ervaringen
Afvallen
Afweer-Immuunsysteem
Allergie
Cholesterol
Energie/vermoeidheid
Fibromyalgie
Libido
Psoriasis
Slapeloosheid
Stress
Vermoeidheid bij Borstkanker
Veroudering (Aging)
Sportprestaties
 

content © 2006-2022 reishi.nl, all rights reserved.