Dit domein is ter overname
Home | Voor consumenten | Voor artsen/therapeuten | Publicaties | In het Nieuws | Links | Contact | Zoeken
Informatief
Medische sectie
Reishi en kanker
Reishi preventief
Reishi producten
Geschiedenis Reishi
Veelgestelde vragen
Vraag en Antwoord
Disclaimer
Domein te koop
EnquĂȘte
Heeft u ervaring met Reishi ?
 
Actueel
Wat is Reishi? Wat is er zo interessant aan deze paddenstoel? Afdrukken
thumb_gl_reishi.jpgWelkom op Reishi.nl, de website die u wil informeren over Reishi, één van de meest vooraanstaande geneeskrachtige/medicinale paddenstoelen die in Aziatische landen zoals China, Japan en Korea, gebruikt worden.
Reishi, de naam die op deze website wordt gehanteerd, is de Japanse naam voor deze bijzondere paddenstoel.

In de medische literatuur of op Internet komt u Reishi ook wel tegen onder zijn Latijnse naam Ganoderma lucidum of onder de Chinese naam LingZhi of Ling Zhi.

Paddenstoelen zoals Reishi (Ganoderma lucidum) staan in de TCM ('Traditional Chinese Medicine') hoog in aanzien, vanwege hun geneeskrachtige werking bij tal van ziektes. Ze waren echter eeuwenlang niet voor iedereen beschikbaar, omdat ze zeer zeldzaam waren: Ze kwamen weinig voor in de natuur en werden nog niet gekweekt.

thumb_cultivatie_-_gecontroleerd.jpg
Daar is de laatste tientallen jaren verandering in gekomen, door sterk verbeterde cultivatie-methoden van de Reishi paddenstoel. Men kweekt Reishi tegenwoordig in meerdere landen onder gecontroleerde omstandigheden, b.v. in tunnelkassen. Dat levert een kwalitatief uitstekende paddenstoel, die daardoor volop beschikbaar is, voor iedereen.


Toepassing
Reishi staat vooral bekend om zijn positieve effecten op het afweersysteem en zijn vermogen om de weerstand te verhogen. Ook bevordert het de algemene conditie, zodat het steeds vaker gebruikt wordt, b.v. door patienten met kanker die bestralingen of een chemokuur moeten ondergaan, of deze behandelingen reeds achter de rug hebben.


Geschiedenis: geneeskracht in plaats van voedsel...
Aziatische volkeren gebruiken de Reishi paddenstoel al eeuwen lang, omdat het bijdraagt tot een gezond en lang leven en omdat het tegen allerlei ziektes helpt.
De Reishi paddenstoel staat in die landen daarom al heel lang in hoog aanzien. Wat opvalt is dat deze paddenstoel meestal niet als voedsel wordt gegeten, want hij is erg taai en bitter, maar dat hij vooral vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen wordt gekweekt en toegepast. Behalve dat hij levensverlengend zou werken en de jeugdige kracht en vitaliteit van mensen zou vergroten, zijn er specifieke geneeskrachtige werkingen gemeld, die zorgen dat het risico van kanker, hart- en vaatziektes en infecties minder wordt.

Werkingsmechanisme

De Reishi paddenstoel laat bij inname verschillende effecten zien, o.a. een werking als antioxidant, als bloeddruk-verlager en als ontstekingsremmer.
Reishi heeft ook een belangrijk positief effect op cellen van het afweersysteem (immuunsysteem).

Van Reishi gaat ook een zogenaamde 'adaptogene' werking uit, d.w.z. dat hij het lichaam en de geest helpt om tegen stressvolle situaties opgewassen te zijn.

Reishi bevat specifieke stoffen, o.a. behorend tot de polysacchariden en triterpenen, die de groei van kankergezwellen (tumoren) kunnen remmen. Er wordt naar deze werking van Reishi veel onderzoek gedaan en er verschijnen regelmatig nieuwe artikelen in de medische literatuur, maar die zijn wel vaak in het Engels geschreven.
Het is de bedoeling dat u via deze website - Reishi.nl - over dit soort nieuwe ontwikkelingen geinformeerd gaat worden, en wel zoveel mogelijk in de Nederlandse taal.

Reishi producten
thumb_reishi-3.jpg Er is wereldwijd een groot aantal producten op de markt, die van Reishi/Ganoderma lucidum zijn afgeleid, zoals: thee, poedervorm en voedingssupplementen.
Populair zijn de Reishi-extracten (geleverd in capsules, koffie of thee), die gemaakt worden van verschillende delen van de paddenstoel:

  • de schimmeldraden (in het Engels: mycelium)
  • de paddenstoel zèlf, ook wel het vruchtlichaam genoemd (in het Engels: carpohole of fruiting body), die bestaat uit een hoed en een stam.
  • de Sporen van de paddenstoel (in het Engels: spores), in opengebroken vorm, ook wel Spore Broken genoemd. De paddenstoel vormt sporen, die op de grond eromheen vallen. De sporen vormen ondergronds het nieuwe organisme van de paddenstoel. In de sporen zijn dus alle krachten gebundeld voor een nieuwe paddenstoel. Dit gebeurt eens in de 9 maanden, vandaar ook dat sporen minder in aantal aanwezig zijn en daardoor ook kostbaarder zijn.

Welk product of extract men moet gebruiken en hoe vaak, is afhankelijk van het doel: b.v. preventie van ziekte/infecties, verhoging van de weerstand, stimulering van het immuunsysteem, of ondersteuning van de behandeling tegen kanker. Ook kan de samenstelling van de werkzame stoffen die in de delen van de paddenstoel voorkomen, per soort en per kweekmethode enorm verschillen. 

Kwaliteitsverschillenthumb_gebroken_sporen_te_zien_via_electronenmicroscoop.jpg

Elk "Reishi" product is niet altijd hetzelfde, veel wordt er onder deze noemer aangeboden, zoals Reishi Extract, Rode Reishi, Reishi tabletten, Reishi in combinatie met andere stoffen zoals Thee en Koffie, of onder de latijnse namen Ganoderma Lucidum extract, Ganoderma Lucidum tabletten. Het is dus altijd zaak goed te kijken op het etiket of bij de informatie om welk deel van de Reishi paddenstoel het gaat. Misleiding is helaas groot op dit gebied en vaak betaalt men gewoon te veel voor wat er werkelijk aan werkzame stoffen in zit.


Sporen in capsules

Vooral het deel van de paddenstoel, de Sporen, wordt beschouwd als de meest geconcentreerde, dus meest werkzame vorm van Reishi. Terwijl het Mycelium en Vruchtlichaam van de Reishi paddenstoel met name een hoog gehalte aan bepaalde suikers, de zogenaamde polysacchariden bevat, komen in de sporen andere belangrijke stoffen, de zogenaamde triterpenen in een behoorlijke hoeveelheid voor. Om het beste van beiden te hebben, bevat een aantal producten een combinatie van een vruchtlichaam-extract (Carpohole) en een gebroken spore-extract (gebroken sporen: zie foto) van de Reishi paddenstoel, verkrijgbaar in capsules.thumb_spore.jpg Sporen in Olievorm geven zelfs de hoogste concentraties Triterpenen (er zijn oliecapsules met > 30 % Triterpenen), vooral werkzaam bij de behandeling van kanker (necrosis), allergieën, betere spijsvertering, apoptosis, migraine en huidregeneratie. Omdat de Reishi/Ganoderma paddenstoel erg bitter is, is het vooral aan te bevelen deze in capsule-vorm in te nemen, dit voorkomt een hoop maagklachten en slechte adem. Zie voor meer informatie over deze specifieke producten de site van o.m. Reishi-paddenstoel.nl.

Koffie en Thee

Ook hoge concentraties van Reishi extracten en Ganoderma Café worden gemeld met liefst tot 100 % Polysacchariden (= suikerstructuur), echter men moet zich bedenken dat door verhitting (nodig bij het maken van een extract of het zetten van thee/koffie) de suikerstructuren grotendeels teniet worden gedaan (oplossen), waarbij men zich mag afvragen welke werking er dan nog van over blijft! Ganoderma koffie op basis van het Vruchtlichaam deel van de paddenstoel heeft deze nadelen niet en bevat bovendien een hogere concentratie werkzame bestanddelen zoals Triterpenen, Germanium etc.
Let dus goed op wat de verpakking vermeldt van welk deel van de paddenstoel de koffie gemaakt is. Wordt dit niet vermeld dan is de kans groot dat het om alleen Polysacchariden gaat, die veelal gecultiveerd zijn op een basis van granen, hetgeen dus niets te maken heeft met de paddenstoel zelf!

Zie voor overige informatie: Reishi en kanker, Geschiedenis van Reishi en Veelgestelde vragen

Voor medische literatuur (let op: deels in het Engels) zie: Medische sectie
en Publicaties.

 
Reishi Sporen + Carpohole: resultaten en ervaringen
Afvallen
Afweer-Immuunsysteem
Allergie
Cholesterol
Energie/vermoeidheid
Fibromyalgie
Libido
Psoriasis
Slapeloosheid
Stress
Vermoeidheid bij Borstkanker
Veroudering (Aging)
Sportprestaties
 

content © 2006-2022 reishi.nl, all rights reserved.