Dit domein is ter overname
Home | Voor consumenten | Voor artsen/therapeuten | Publicaties | In het Nieuws | Links | Contact | Zoeken
Informatief
Medische sectie
Reishi en kanker
Reishi preventief
Reishi producten
Geschiedenis Reishi
Veelgestelde vragen
Vraag en Antwoord
Disclaimer
Domein te koop
EnquĂȘte
Heeft u ervaring met Reishi ?
 
Actueel
Geschiedenis Reishi Afdrukken
Waarom zou u iets over de geschiedenis van Reishi willen weten? Daar is een goede reden voor.
Het verhaal achter deze paddenstoel is namelijk heel bijzonder.

Maar eerst... hoe ziet deze paddenstoel er eigenlijk uit?
Reishi is een zogenaamde Basidiomyceet, een steeltjeszwam en heet in het Nederlands: gesteelde lakzwam. Hij is stevig en taai, met een glad oppervlak en hij kan in 6 verschillende kleuren voorkomen, o.a. zwart, bruin en rood. De kleur die hij laat zien, zou volgens Japanse onderzoekers (van de Kyoto Universiteit) afhankelijk te zijn van de groeiomstandigheden, zoals temperatuur, vochtigheid, CO2 gehalte en voedingsstoffen.

thumb_gl_reishi.jpg thumb_reishi2.jpg
thumb_reishi-3.jpg


Hoe komt Reishi in de natuur voor?

lingzhi.jpgDe Reishi paddenstoel groeide van oorsprong vooral op boomstammen, met name in oosterse landen zoals China, Japan en Korea.
Ze kwamen daar echter weinig voor in de vrije natuur en waren toen zeer zeldzaam.
Omdat ze zo weinig voorkwamen, waren het uitsluitend rijke en vooraanstaande mensen, zoals de keizers van China of het koningshuis van Japan, die van deze geneeskrachtige paddenstoel gebruik konden maken.
Als minder rijke mensen een Reishi paddenstoel vonden, dan waren ze verplicht om ze in te leveren.
Maar als ze er niemand iets over vertelden, konden ze de heilzame paddenstoel zelf ook eens gebruiken.


Geschiedenis

Reishi is een paddenstoel met een lange geschiedenis, die duizenden jaren teruggaat.
Het is vooral voor Oosterse/Aziatische landen een belangrijke paddenstoel, want daar wordt hij in de Traditionele Geneeskunde al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn bijzondere geneeskrachtige eigenschappen.
Vooral de rode Reishi-soort werd als sterk geneeskrachtig beschouwd. Reishi werd meestal bereid als thee of als heet-water extract (decoction).
Allerlei ziektes konden ermee worden bestreden, maar ook voorkomen. Reishi werd door zijn algeheel regulerende werking toen al preventief gegeven, voor een gezond en lang leven.thumb_shennong.jpgIn oude Chinese medische geschriften, zoals de Shen Nong Ben Cao (Divine Farmer's Materia Medica) wordt Reishi al vermeld.
Dit geschrift, dat wordt beschouwd als het oudste handboek van de oosterse geneeskunst, werd meer dan 2000 jaar geleden geschreven, ca. 100-200 jaar voor onze jaartelling.

Het handboek gebruikte drie klassen om medicinale kruiden en planten in te delen.
Reishi, ofwel Ling Zhi in het Chinees, stond bovenaan in de belangrijkste klasse, op de lijst met 120 "keizerlijke kruiden" en werd betiteld als 'superieur kruid' en als de 'God of Herbs (Eng.)'.

Op deze lijst stonden kruidengeneesmiddelen die onbeperkt gebruikt konden worden, geen schadelijke effecten hebben en tegen veel kwalen heilzaam zijn.

Naamgeving

thumb_reishi_uit_handboek_-_groot.jpgReishi is onder meerdere namen bekend. Hij behoort tot de paddenstoelenfamilie van de Ganodermataceae en heet met zijn officiële Latijnse naam: Ganoderma lucidum.

Deze naam wordt in de westerse medische literatuur meestal gebruikt, soms met de toevoeging: (Curtis: Fr.) Karst of (Leyss. ex Fr.) P. Karst. Dit verwijst naar de botanisten Curtis resp. Leysser, en mycoloog Karst, die deze paddenstoel voor het eerst bestudeerden en zijn naam gaven.

In Japan wordt hij Reishi of Mannentake genoemd, in China en Korea Ling Zhi, wat "paddenstoel van de onsterfelijkheid" betekent. De Nederlandse naam is: gesteelde lakzwam.
Reishi in kunst en cultuur

Dat het een belangrijke paddenstoel betreft, blijkt ook uit oude kunstwerken en wandkleden, b.v. uit China en Japan. De Reishi paddenstoel werd daarop heel vaak afgebeeld.

thumb_reishi-ganoderma_tekening.gif thumb_lingzhi2-witte_tekening.jpg
"Lingzhi Fungus amidst Grass Rocks" (Lingzhi caoshi)
By Hu Zhengyan (1584-1674), from his The Ten
Bamboo Studio Manual of Calligraphy and Painting
(Shizhu zhai shu hua pu, 1644).
Tegenwoordig wordt Reishi in oosterse culturen ook nog steeds gebruikt als talisman, om mensen en huizen te beschermen tegen het kwaad.

thumb_reishi_als_talisman.jpg

De Reishi productie komt op gang

Wilde men vroeger paddenstoelen gebruiken - om te eten of vanwege de geneeskrachtige werking - dan was men op de natuur aangewezen. Daar moest men ze zien te vinden. Voor zeldzame paddenstoelen was dat toen een groot probleem.

Vandaar dat een land als China - waar paddenstoelen zo'n belangrijk deel uitmaken van de Traditionele Geneeskunst - al tussen de jaren 600-1800 na Chr. paddenstoelen kunstmatig begon te kweken. Landen als Frankrijk en Amerika probeerden dat ook.
Maar ondanks deze inspanningen heeft het nog tot ver in de 20e eeuw geduurd, tot de jaren 1970-1980, voordat er voldoende kennis en praktijkervaring was opgedaan om wereldwijd allerlei paddenstoelen onder gecontroleerde omstandigheden te kunnen kweken. China is nu met ca. tweederde van de wereldproductie de belangrijkste producent van paddenstoelen.

thumb_cultivatie_-_gecontroleerd.jpgOok Reishi is dankzij deze betere verbouwingsmethoden, met China als grootste producent, volop beschikbaar gekomen in de gehele wereld.
Belangrijk is dat nu veel wetenschappelijk onderzoek gedaan kan worden dat voorheen ondenkbaar was.
Er was eerst simpelweg te weinig paddenstoel om onderzoek aan te kunnen doen.

Zowel in oosterse landen als in het westen wordt sinds de jaren 1970-1980 veel van Reishi's werkingen en samenstelling onderzocht. Dit gebeurt in laboratoria op universiteiten en in de industrie. Van de verschillende stoffen die in Reishi voorkomen, wil men precies weten wat voor soort stoffen het zijn en welke werking ze hebben.


Farmacologische werking

De Reishi paddenstoel, zijn ondergrondse schimmeldraden (mycelium) en de Sporen, waarmee hij zich voortplant, bevatten meer dan 200 verschillende stoffen o.a. steroiden, lactonen, alkaloiden, polysacchariden en triterpenen. Deze laatsten komen vooral in hoge concentratie voor in de Sporen.
  • de water-oplosbare polysaccharides tonen anti-kanker activiteit en stimulering van het immuunsysteem.
  • de minstens 100 verschillende alcohol-oplosbare triterpenen tonen adaptogene*), bloeddruk-verlagende (antihypertensieve) en anti-allergische eigenschappen.
Dit betreft o.a. lanostane-achtige triterpenoiden zoals 'ganoderic, ganoderenic, lucidenic, en ganolucidic acids'.
*) adaptogeen = een natuurproduct dat de weerstand van lichaam en geest vergroot tegen wisselende omstandigheden, zoals trauma, angst en lichamelijke vermoeidheid.
Men hoopt door dit soort diepgaand onderzoek o.a. ook aanknopingspunten te vinden, zgn. 'leads', voor het maken van nieuwe geneesmiddelen.

Reishi in de wetenschappelijke literatuur

De vroegere publicaties over Reishi, uit de jaren vòòr 1980, verschenen vooral in oosterse tijdschriften, in de Chinese of Japanse taal en waren niet erg toegankelijk voor westerse artsen, wetenschappers en onderzoekers.
Maar vanaf 1980 verschijnen er steeds vaker publicaties in het Engels en in vooraanstaande westerse tijdschriften.
Zo kan de kennis, die over Reishi wordt opgedaan, nu eindelijk gedeeld worden met iedereen die er belangstelling voor heeft. Zie ook: Publicaties.
 
Reishi Sporen + Carpohole: resultaten en ervaringen
Afvallen
Afweer-Immuunsysteem
Allergie
Cholesterol
Energie/vermoeidheid
Fibromyalgie
Libido
Psoriasis
Slapeloosheid
Stress
Vermoeidheid bij Borstkanker
Veroudering (Aging)
Sportprestaties
 

content © 2006-2022 reishi.nl, all rights reserved.